גירושין

החלטת להתגרש?
קיבלת תביעת גירושין?
תהליך פירוק המשפחה שומט את הקרקע תחת רגליך, ומביא עימו תחושות מציפות כבלבול, חששות, כאב וחוסר וודאות.

אנחנו מאמינים שידע הוא כוח ולכן, כדי ליצור עבורך תמונת מצב ברורה, כבר בראשית התהליך, ניתן לך הסבר ומידע מפורט, על כל השלבים הצפויים וכל התרחישים האפשריים.
באמצעות הניסיון והידע שלנו, נבנה עבורך את האסטרטגיה המתאימה לך ביותר, ונצא לדרך ביחד, כשאנחנו שם לצידך, נותנים לך את הביטחון הדרוש, על מנת לעבור את התקופה הזו ולהמשיך אל עבר המטרות שלך.

להלן מידע ראשוני אודות להליך הגירושין.
הליך גירושין:
על פי הדין העברי, הליך גירושין, הרלבנטי לבני זוג יהודים, נמצא בסמכותו הייחודית של בית הדין הרבני. עפ"י אותו דין, סידור הגט יתאפשר אך ורק בהסכמה ובהעדרה לא יהיה גט. כאשר הצדדים מתגרשים בהסכמה, הם בדרך כלל מגיעים למעמד הגט עם הסכם, המסדיר את כל ענייני הרכוש, המזונות, המשמורת, הסדרי הראיה והגירושין. אולם, אם אחד מהצדדים אינו מעוניין להתגרש, מוגשת תביעת גירושין על ידי הצד המעוניין. לא אחת, הצדדים מסכימים להתגרש בטרם הוכרעו העניינים האחרים, או חלקם ומותירים את ההתדיינות המשפטית לאחר סידור הגט.

מהן עילות גירושין?
על מנת לקבל פסק דין לגירושין צריך להוכיח עילות גירושין מוכרת בדין העברי. עילות גירושין לדוגמא בתביעת אישה: הבעל אינו מקיים את חיוביו כלפיה, לבעל מומים, מחלות מדבקות, אשר היא לא ידעה על קיומם ומונעים ממנו לקיים חיוביו כלפיה, הבעל אינו מקיים יחסי אישות, הבעל מכה, מתעלל…, דוגמאות לעילות גירושין בתביעת הבעל: לאישה מומים, מחלות מדבקות, האישה עקרה 10 שנים, האישה זנתה תחתיו, עושה מעשי כיעור, עוברת על דת יהודית-גורמת לו לחלל מצוות, מסרבת לקיים יחסי אישות וכו'. בנוסף, בשנים האחרונות בתי הדין נותנים פסק דין לגירושין, גם ללא עילת גירושין, כאשר ברור שאין סיכוי לשלום בית ו/או כאשר הצדדים חיים בנפרד שנים ארוכות.

הליך גירושין – מעמד סידור הגט
במעמד סידור הגט, האישה מקבלת את הגט והבעל מכריז: הרי את מותרת לכל אדם. בתי הדין היום הרבה יותר ערים לטיפול בעגינות ובמקרה שניתן פסק דין לגירושין ואחד מבני הזוג אינו מתייצב למועד סידור הגט, ניתן לפעול באמצעות סנקציות הכוללות: עיכוב יציאה מהארץ, הגבלת חשבון בנק, הגבלת שימוש בכרטיסי אשראי ומאסר.
לאחר הגט כל אחד מבני הזוג יכול להיות בקשר עם בני זוג אחרים ואף להינשא. (לאישה ישנה הגבלה – זמן המתנה של שלושה חודשים לאחר הגט (שלא יתערבב זרע בזרע)).

תביעת גירושין
תביעת גירושין מוגשת בבית הדן הרבני ויש לפרט בה את הטענות העובדתיות, המקימות עילות גירושין מוכרות על פי הדין העברי.
מעצם טיבם, ענייני אחריות הורית על הילדים (מה שכונה בעבר- משמורת) כרוכים בתביעת הגירושין, וכאשר מעוניינים שבית הדין הרבני ידון בכל יתר הנושאים הקשורים לגירושין, יש לכרוך בתביעה את ענייני הרכוש ומזונות האישה, תוך פירוט מלא.
לגבי נושא מזונות הילדים, ניתן לכרוך גם אותם בתביעת גירושין וקיימת פסיקה מהשנים האחרונות הקובעת שהכריכה תופסת סמכות בענייני מזונות ילדים, גם ללא הסכמה.

בחירת ערכאה בהליך גירושין
בעבר הייתה קיימת אמונה לפיה לנשים כדאי לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ואילו לגברים עדיף דווקא להקדים ולהגיש תביעותיהם בבית הדין הרבני. אלא שלא תמיד האבחנה הזו נכונה ובמיוחד היום, לאחר מהפיכת המזונות בעקבות בג"ץ 919/15. כיום, מזונות ילדים בבית דין רבני עשויים להיות גבוהים יותר מאשר מזונות הילדים בבית המשפט ולכן, בשונה מהעבר, לנשים שתובעות מזונות ילדים, פעמים רבות, יותר כדאי לפנות לבית דין רבני מאשר לבית המשפט.

מרוץ סמכויות בהליך גירושין
בעבר נודעה חשיבות רבה להקדמת הגשת התביעה לערכאה השיפוטית המועדפת – בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. חרף החלת חוק יישוב סכסוכים בין בני זוג, שנכנס לתוקף בשנת 2016, סוגיה זו נשארה רלבנטית גם כיום, הגם שבעקבות השינוי שחל בניהול הליך הגירושין, מרוץ הסמכויות נדחה לשלב מאוחר יותר בתהליך.
עפ"י ההנחיות התקפות כיום, לא ניתן עוד להגיש תביעות בין בני זוג ישירות לבית המשפט או בית הדין הרבני, וקודם לכן יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך. רק לאחר תהליך יישוב סכסוך, (מה שמכונה גישור חובה), המתנהל ביחידת הסיוע שליד בית המשפט או בית הדין, ויוצר למעשה עיכוב הליכים, ככל שהצדדים לא יגיעו להסכם גירושין, רק בתום עיכוב ההליכים – לראשון שהגיש את טופס הבקשה ליישוב סכסוך, ניתנים 15 ימים להגיש ראשון את התביעות ולבחור את הערכאה השיפוטית שבה הוא מבקש שתביעותיו יידונו.
כלומר, מרוץ הסמכויות הידוע, ממשיך להתקיים, אך המרוץ אינו על מי הוא הראשון שהגיש תביעה, אלא על מי הוא הראשון שהגיש בקשה ליישוב סכסוך. במידה ומי שהגיש ראשון בקשה ליישוב סכסוך, לא ניצל את 15 הימים העומדים לרשותו, לאחר עיכוב ההליכים, לשני הצדדים פתוחה הדרך להגיש תביעות ולבחור את הערכאה השיפוטית.

חשוב לדעת כי קיימים מקרים שבהם השאלה מי יקדים ויבחר בערכאה הנוחה, הינה קריטית להמשך ההליך והצלחתו, ואילו במקרים אחרים השלכותיה הן מינוריות. כל מקרה לגופו ואין להכליל. הניסיון והמקצועיות של עורך הדין המייצג, מהווים גורם משמעותי ביותר בבניית האסטרטגיה של כל תיק גירושין, לרבות ההחלטות הקשורות לבחירת הערכאה, ועיתוי הגשת התביעות.

נגישות